Dijital dönüşüm ile pazarlamanın boyut atlaması belli başlı kavramların popülerliğini artırsa da, bu hızlı adaptasyon süreci yanlış bilgileri de peşinden getirebiliyor. En yaygın yanlışlardan biri ise “İçerik yazarı ve metin yazarı aynı kişidir.” düşüncesi oluyor.
“Ressam” denildiğinde aklınıza gelen nedir? Muhtemelen, resim yapmak üzere doğuştan yeteneğe sahip bir kişi olmalı. Fakat sanat terminolojisinde her biri farklı teknikler ile yapılan onlarca resim türü var. Ve her ressamın da bu türler arasında uzmanlaşmayı seçtiği bir dal mevcut. Peki, bunun konuyla ilgisi ne mi? Bir resim ister kara kalem tekniğiyle yapılsın isterse de yağlı boya tekniğiyle, temelde ikisi de ressamın işi. Aynı durum, içerik yazarlığı ve metin yazarlığı arasındaki ilişki için de geçerli. Fakat nasıl ki benzer yeteneklere sahip kara kalem sanatçısı ile yağlı boya sanatçısı teknik ve uygulama açısından birbirinden ayrılıyorsa, yazarlık söz konusu olduğunda içerik yazarı ve metin yazarı da birbirinden ayrılıyor. İki yazar arasındaki birincil fark ise yazıları ile hedefledikleri oluyor!
İçerik pazarlama, hedef kitlenin ihtiyaçlarını maksimum düzeyde gözetip bunları karşılayabilecek ve hatta farkında olmadıkları ihtiyaçlarını onlara hatırlatacak orijinal içeriklerin tamamını kapsar. Bloglar, tanıtım yazıları, podcast’ler, videolar, makaleler, e-posta bültenleri ve e-kitaplar bu pazarlama metodunda kullanılan içerik türleridir. İçerik yazarı ise içerik pazarlamanın yazınsal organlarında görev alan kişidir. Bu yazarlar, hedef kitle için bilgilendirici, merak uyandırıcı, samimi ve markaya duyulan güveni artıracak nitelikte içerikler kaleme alarak marka imajını güçlendirmeyi hedefler. Böylece yazar, marka ile tüketici arasında güçlü bir bağ kurmaya çalışır.
Bir içerik yazarı, web sitesi trafiğini artırmakla birlikte bu trafiğin kalıcı olmasıyla da ilgilenir!
Metin yazarlığı, en basit tanımıyla web sitesini ziyaret eden tüketiciyi hızla harekete geçirecek içerikler yazma işidir. Markanın geçmişi ve ne yaptığı ile ilgili bilgi veren “Hakkında” alanları, reklam sayfaları, ürün ve hizmet bilgileri, otomatik e-postalar, sayfa başlıkları vb. tamamen satış odaklı tüm içerikler, metin yazarlığının kapsamına girer.
Metin yazarlığı ile esas hedeflenen, web sitesinde kalıcı bir trafik yaratmak değil; tüketiciyi sayfayı ziyaret ettiği ilk anda ürünü veya hizmeti satın almaya ikna etmektir.
Yazının en başında yazarlık üzerinde uzun uzadıya durmamızın sebebi, aslında tam da bu kısımla ilgili! İçerik yazarlığı ve metin yazarlığının ortak noktaları, temelde ikisinin de yazma kabiliyetini şart koşuyor olması. Ve üstelik derinine inilmediği takdirde ikisi de pazarlama ile ilişkili olduğundan aynı işler gibi de düşünülebilir. Peki, bir reklam kampanyası ile bir e-kitap serisi yazmanın aynı işler olduğu söylenebilir mi?
Yukarıdaki tabloya bakıldığında, aslında her ikisinin de kendine has beceriler gerektirdiği gayet açık olmalı. Fakat daha net bir açıklama yapmak gerekirse, içerik yazarlığının dönüşüm odaklı bir yaklaşım gerektirdiğini söylemek mümkün. Yani web sitesi ziyaretçisini önce potansiyel müşteriye ve ardından gerçek müşteriye dönüştürmeyi hedefler. Tüm bunları ise bir anda değil; potansiyel müşterinin her ihtiyacı olduğunda yanında olarak, uzun vadede ve kalıcı biçimde gerçekleştirir. Metin yazarlığı ise bunun tam aksine, etkileşimin ilk anında satın almanın da gerçekleşmesine odaklanır.
İçerik Yazarlığı | Metin Yazarlığı |
– Uzun vadede kalıcı bir değer elde etmeyi hedefler. | – Anında ilgi çekmeyi hedefler. |
– Adil, nesnel, bilgilendirici ve dikkat çekici bir dil kullanır. | – Dikkat çekici, harekete geçirici ve “süslü” bir dil kullanır. |
– Sadece satış odaklı değildir.SEO bilgisi ve farklı kanallarda içerik üretebilme kabiliyeti beklenir. | – Tamamen satış odaklıdır. |
– Daha kapsamlı / geniş bir bilgi dağarcığı ve uzman bakış açısı gerektirir. | – Marka iletişimi bilgisi ve yaratıcılık beklenir.Kısa, net ve çarpıcı cümleler kurabilmeyi gerektirir. |
“Hala satıyorum ama bu bir reklam değil!”
Maureen Tsuchida, Serbest Metin/İçerik Yazarı
İçerik yazarlığı ve metin yazarlığı ayrı çalışma kolları olsa da bir markanın nihai hedefine ulaşması için birbirini tamamlar niteliktedir. Çünkü sadece web sitesi trafiği oluşturmak pazarlamanın esas hedefi olan satış için yeterli olmaz. Sadece ürün ya da hizmeti öne çıkarıp geri çekilmek ise yeterince kaliteli ve güvenilir bir marka imajı yaratmayacağından yine hedefe ulaşmada yetersiz kalır.
Tüm bunların yanı sıra iyi bir içerik yazarı, -metin yazarı kadar yüksek sesle olmasa da- çoğu zaman ürettiği içerikte ürün/hizmet bilgilendirmesine yer vererek aslında doğrudan satışa da katkıda bulunur. Yani içerik yazarlığı ve metin yazarlığı, satışa giden yolu aslında el ele inşa eder. Bu yoldaki taşların doğru yere oturduğundan emin olmak için ise dijital pazarlamaya ve içerik stratejisine hakim olmak şarttır. Bunun için en verimli seçenek de tüm bu süreçler konusunda uzman bir içerik ajansı ile çalışmak olabilir!
© Makevisible. Tüm hakları saklıdır.
Designed by ordek.co
Bir cevap yazın