İçerik Pazarlamada K.I.S.S. Prensibi

Yazar: Pınar Kenar
10 Temmuz 2020

Karmaşık açıklama ve çözümler büyük bir çabanın ürünü gibi görünse de asıl zorluğu, en karmaşık olguları dahi basitçe açıklayabilmek oluşturuyor. İçerik pazarlamada K.I.S.S. ilkesi de tam olarak bunun uygulanmasını sağlıyor.

Gerçek basittir.” Bu da pek basit bir girizgah oldu değil mi? Öyleyse konunun asıl girişini, bu cümle ile aynı adı taşıyan müthiş bir hikaye ile yapalım. Gerçek Basittir hikayesine herhangi bir kaynakta denk gelenler muhakkak olmuştur. Yine de kısaca özetlemek harika bir başlangıç olabilir. 

Bir gün bir bilge, hırkasının içine bir yumurta yerleştirir ve onu güzelce sarmalayıp kasabanın meydanına çıkar. Çok geçmeden kasaba halkı bilgenin etrafında toplanır. Bilge de hırkasının içindeki nesnenin tanımını yaparak, onun ne olduğunu kimin söyleyebileceğini sorar. Nesnenin tanımı ise şudur: En iç kısmında tıpkı yumurtanın sarısı gibi sarı bir göbek bulunur, göbeğin etrafı şeffaf bir sıvı ile çevrilidir; nesnenin en dışı da kolayca kırılabilecek bir kabuk ile kaplıdır.  

Tüm kasaba halkının aklına, elbette en basit yanıt olan “yumurta” gelir. Ancak herkes, derin bir düşünsel birikime sahip olan bilgenin böylesine basit bir şey sormayacağını zanneder. Aptal yerine düşmemek için de kimse çıkıp “yumurta” demez. Soruyu tekrar tekrar soran bilge, en sonunda yumurtayı ortaya çıkarır ve gerçeğin özünde çok basit olduğunu söyler. Bilgeye göre insanlar o kadar karmaşık açıklamaların peşine düşmüştür ki, bu açıklamalara takılı kalmaktan harekete geçmeye fırsat bile bulamazlar.

Zor Olan Basitleştirmek

Evrensel hukuku ya da dinleri düşünün. İnsanın uyması gereken tüm kurallar, nasihat edilen erdemli davranışlar veya şartlar totalde bir elin parmaklarını geçmez. Yani, dünyanın en komplike görünen sistemleri dahi basit şifreler üzerine kuruludur. Hatta evren bile…

Sözün özü, hakikati kavramak için karmaşık yollardan gitmeye hiç gerek yoktur. Çünkü gerçek fazlasıyla basittir. Karmaşık açıklama ve çözümler büyük bir çabanın ürünü gibi görünse de asıl zor olan, en karmaşık olguları dahi basit bir formüle indirgeyebilmektir. İşte K.I.S.S. prensibi de insanlara tam olarak bunu söyler.

KISS Prensibi Nedir?

Okunuşu İngilizcede “öpücük” anlamına gelen K.I.S.S. kavramı, gerek açılımı gerekse de kısaltmasıyla oldukça muzip bir ifade. Fakat bu ifadenin öpücük kelimesi ile hiçbir ilgisinin olmadığını baştan söyleyelim. Aksine, K.I.S.S.’in doğum yeri, dünyanın en ciddiyet gerektiren kuruluşlarından biri: ABD Donanması… 🙂 

İlk olarak 1960’lı yıllarda yazılım alanında kullanılan bu kısaltmanın, bugün çeşitli açılımlarına rastlamak mümkün.

– Keep It Short and Simple (Kısa ve öz tut.)
– Keep It Small and Simple (Az ve öz tut.)
– Keep It Simple and Straightforward (Basit ve kolay tut.)
– Keep it Simple, Silly! (Basit tut, sersem!)

Ve en bilineni:

Keep It Simple, Stupid! (Basit tut, aptal!)

Bu söz, donanmanın kodlama çalışmalarında görev alan parlak beyinlere söylenmiş. Mesajı da şu: Aklı sergilemenin en iyi yolu, basitlikten geçiyor. Hatta çözüm öyle basit olmalı ki konuyla alaka düzeyi sıfır olanlar dahi bunu ilk bakışta kavrayabilmeli. Peki, hayatı böylesine kolaylaştıran bir ilke neden sadece yazılımla sınırlı kalsın?

Dijital Ortamda Karmaşıklık Baştan Mağlup

Basitliğin/yalınlığın, yaşamın her alanında harikalar yarattığı bir gerçek. Ancak söz konusu “içerik” olduğunda, bu gereksinim tam anlamıyla hayati bir önem taşıyor. Düz yoldan kısaca açıklanabilecek onca çözüm, bugün konunun etrafından dolaşan anlatımlarla oldukça karmaşık bir hale getiriliyor. Sizce bu karmaşık içeriklerin dijital pazarlama dünyasında bir şansı var mı? İnternet kullanıcılarının bugün hayatlarının her anında zamanla yarıştığını düşünürsek, hayır.

İçerik Pazarlamada K.I.S.S.

Yani…

İster bir blog yazısı isterseniz de rapor hazırlıyor olun, içeriklerinizi üretirken olabildiğince basit bir taslak belirlemelisiniz. Ve anlatmak istediğiniz konuyu mümkün olan en öz şekilde ortaya koymalısınız. Çünkü; “Gerçek basittir.” Ve açıklamalara takılı kalmadan harekete geçmeyi sağlar.


12 Eylül 1995 tarihinde doğdu. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 2 yıl yayıncılık alanında deneyim kazandıktan sonra İçerik Pazarlama alanına yöneldi ve 2019’dan itibaren kariyerine Makevisible’da devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Makevisible. Tüm hakları saklıdır.
Designed by ordek.co