İçerikte Maksimum Verim ve Trafik: Skimmable Content

Yazar: Pınar Kenar
22 Mayıs 2020

Oluşturduğunuz yazılı içeriğin okunma oranını, ele aldığınız konu veya yazının uzunluğu değil; sizin yapacağınız içerik optimizasyonu belirler. Ve “skimmable content”, okurların sayfanızda yapacağı yüzeysel tarama esnasında bile, içerikten en yüksek verimi almasını sağlar.

Nelere Değiniyoruz? 

– Web kullanıcılarının çevrim içi okuma davranışları,
– İçerik sayfalarında en iyi kullanıcı deneyimi için skimmable content kullanımı,
– Skimmable content oluşturmak için uygulanması gerekenler.

Çevrim içi kaynaklarda her gün onlarca yazılı içerikle karşılaşıyorsunuz. Bunların bazıları ilgi alanınıza girmeyen rastgele metinler, bazıları ise hayatınızın merkezinde yer alan konulara dair önemli içerikler olmalı. Birinci seçeneğin sizin için hiç şansı olmadığını baştan kabul ediyoruz. Peki, kişisel ya da mesleki yaşamınızda çok işinize yarayabilecek ikinci seçenektekiler?

Karşılaştığınız ve sizin için yararlı olacağını düşündüğünüz yazılı içeriklerin tümünü baştan sona okuduğunuzu söyleyebilir misiniz?

Bir okur empatisiyle biz cevaplayalım: Muhtemelen hayır. Ana başlık ve giriş paragrafının okunması, ara başlıklara göz atılması, hızı giderek artan bir scroll -ya da sayfa çevirme- ve kapanış… Yapılan analizler, web kullanıcılarının yarısından çoğunun yazılı içerik sayfalarında 15 saniye veya daha az zaman geçirdiğini söyleyerek bunu destekliyor.

Peki, Yazar Sizseniz?

İçerik Ajansları ya da İçerik Üreticileri tarafından hazırlanan bir içerik ne kadar nitelikli ve faydalı olursa olsun, okunup okunmayacağını belirleyen asıl unsur her zaman okuyucu/kullanıcıdır. Ve günümüzde web kullanıcıları çoğunlukla kısıtlı zamana sahip kişiler olup, binlerce içerik arasında dikkatlerini en hızlı çekene yönelir. Şimdi, gelelim asıl soruya… Diyelim ki yazar sizsiniz; okurlarınızın içerik sayfanızda daha fazla kalması için siz ne yapardınız? Tabii ziyaretçilerinizin, oluşturduğunuz kaynaktan kısa sürede maksimum doğru bilgi alabilmesini de sağlamanız gerekiyor. Bu sefer de yazar olarak yanıtlamamız gerekirse, skimmable content bu konuda verilecek açık ara en iyi cevap. Bu basit ama etkili yöntemin ne olduğuna bir bakalım:

Skimmable Content Nedir?

Skimmable content, “bir içerik üzerinde yüzeysel tarama yapan okuyucular için akıcı ve kolay kavranabilir içerik” olarak ifade edilebilir. Günümüzde pek çok okur, yukarıda bahsettiğimiz zaman kısıtlamasından dolayı içerikleri F tipi tarama modeline göre okuyor. Uzun biçimli sütun içerikler (pillar content) dijital pazarlamanın önemli yapı taşları arasında yer alsa da okurların yarısından çoğu, bu içerikler üzerinde genellikle yoğun bir okuma yapmıyor. Ancak oluşturduğunuz nitelikli içeriği birincil kaynak olarak saptayıp her ihtiyaç duyduklarında ona tekrar tekrar başvurabilirler.

Skimmable content, okuyucunun yaptığı hızlı tarama esnasında sayfadaki tüm bilgilerin hızlı ve doğru bir şekilde kavranabileceği şekilde düzenlenmiş içeriklerdir. İçeriğin kısa sürede sindirilebilir olmasını sağlayan bu yöntem, verimli bir içerik pazarlama için en güncel ihtiyaçtır. Aslında internetin icadından bile daha eski olan bu gereklilik, günümüzün hızla genişleyen bilgi dünyasında gitgide daha zorunlu bir hale gelmiştir.

Kullanıcıyı İlk Bakışta Okumaya İkna Etmek Mümkün

Lisans eğitimi ve sonraki derecelerde sorumlu olduğunuz makale ve tezleri bir düşünün. O dev paragraflar düşündüğünüzde hala gözünüzde büyüyor değil mi? Ve büyük ihtimalle çalışma masasına oturmak için önce kendinizi uzun bir ikna sürecinden geçirmeniz gerekiyordu.Evet, o hacimli kaynaklara çalışmak vize ve finaller için zorunluydu; ancak internet kullanıcıları, karşılarına çıkan hiçbir yoğun içeriği okumakla yükümlü değil. Bu nedenle yayınlayacağınız içeriğin ilk bakışta olabildiğince kolay kavranabilir olması, yani skimming tekniğine göre optimize edilmiş olması gerekiyor.

Bu, aynı zamanda kullanıcı deneyiminin (UX) de en iyi seviyeye getirilmesi anlamına geliyor.

Skimmable Content Nasıl Oluşturulur?

  • Özellikle bin sözcük ve üstü içeriklerde yazının başına bir içindekiler tablosu konumlandırın.
  • İçindekiler tablosunda yazının ilgili bölümlerine bağlantılar verin.
  • Yazının öne çıkan noktalarını ve ulaşılacak sonucu içeriğin başlangıcında kısaca açıklayın.
  • Giriş paragrafınız kısa ve özetleyici olsun.
  • İçeriğe ilgi çekici bir giriş yapın. Okuru sorundan haberdar edin, hemen ardından bu durumun getirdiği olumsuzluklara değinin ve ilerleyen satırlarda sunacağınız çözümü belirtin. Veya empati duygusunu harekete geçirin. 
  • Yazınızdan dikkat dağıtıcı gereksiz detayları ayıklayın. 
  • Her paragrafı maksimum altı satır ile sınırlayın.
  • Açıklayıcı ara başlıklara bol bol yer verin.
  • Başlığınız ve ara başlıklarınızın altına kısa ve özetleyici tablolar veya infografikler konumlandırın. (Bunun için “skimmable content’in altın kuralı” diyebiliriz.)
  • Detaylı ve sıralı bilgileri uzun paragraflar yerine listeleme yöntemi ile ele alın.
  • Yazınızı mutlaka görsellerle destekleyin.
  • Yazı tipi, karakter ve renk seçeneklerini göz yormayacak şekilde ayarlayın.
  • Sayfanıza, kullanıcıyı yazının en başına götürecek bir başa dönme seçeneği ekleyin.
  • Son olarak, paragraf aralarına dikkat çekici spot cümleler yerleştirmek de klasik ama iyi bir yöntem.
Unutmayın, tüm bu koşulları sağlasanız da sayfanızı ziyaret eden herkesin içeriğinizdeki tüm kelimeleri okuması düşük bir ihtimal olabilir. Ancak bu optimizasyon sayesinde sayfanıza en iyi trafiği sağlayabilir ve içeriğinizin okunma düzeyini maksimuma çıkarabilirsiniz. 

12 Eylül 1995 tarihinde doğdu. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 2 yıl yayıncılık alanında deneyim kazandıktan sonra İçerik Pazarlama alanına yöneldi ve 2019’dan itibaren kariyerine Makevisible’da devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© Makevisible. Tüm hakları saklıdır.
Designed by ordek.co