SEO çalışmalarında sayfa biçimi de içeriğin kendisi kadar öne çıkmaya başladı. Bu nedenle pillar content’ler, artık eskisinden çok daha değerli bir konumda. Köşe taşı içeriği olarak da adlandırılan bu içerik türü, sayfanızın aramalarda görünmesini sağlamakla birlikte uzun vadede çok daha olumlu geri dönüşler sağlıyor.
Yaptığınız araştırmalar ve konuya dair okuduğunuz sayısız içerikten sonra SEO’yu anlamaya bir adım daha yaklaştığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak siz adım attıkça, bilgilerinizi üzerine kurduğunuz tüm yapı bir anda değişerek bu konudaki bilgi birikiminizi yerle bir edebilir. Bu nedenle “SEO’yu anlamak” aslında göründüğünden daha güçlü ve sürekli çalışma gerektiren bir iddiadır.
Arama motoru algoritmaları bu kadar hızlı bir şekilde değişirken, web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarının (SERP – Search Engine Results Page) ilk sıralarında yer alacak şekilde optimize etmek oldukça zordur. Çünkü bunun için sabit bir stratejiye sahip olmak neredeyse imkansızdır. Ancak “pillar content”ler, Türkçe anlamıyla “sütun içerikler”, SEO dünyasının en uzun ömürlü içerik metotlarından biridir.
Pillar content, tam karşılığıyla sütunlu içerik, konu kümelerinin yer aldığı ana zemini oluşturur. Bir konunun tüm yönlerini tek bir sayfada kapsayan bu içerik türü, tipik blog sayfalarından daha uzun olmakla birlikte konuyu derinlemesine ele almaz. Bu noktada konunun derinine inme işini, belirli bir anahtar kelimeyle oluşturulan konu kümeleri (topic clusters) devralır. Kısacası pillar content, belirli bir ana konuyla ilgili soruları yanıtlar (yatay); ilgili küme içeriğinde ise daha fazla ayrıntıya yer verir (dikey). Buna göre pillar content’leri, genellikle 2 bin ila 10 bin sözcükten oluşan detaylı içerikler olarak açıklamak mümkündür.
Google arama algoritmalarındaki değişiklikler web sitelerinin hayatta kalması için birçok farklı stratejiyi gerekli kılsa da pillar content’in gücü baki… Çünkü bu içerik türü, söz konusu sitenin aramalarda bulunmasına yardımcı olduğu gibi Google’ın E.A.T. kriterlerini yakalamanın da en etkili yolunu oluşturuyor. Ve bu yönüyle SEO peyzajının -adı üstünde- köşe taşlarından birini oluşturarak, kurulan yapının zamana meydan okumasını sağlıyor. Başkaları için bir kaynak olarak işlev gören ve hatta başka bir yerde yayınlanmamış çığır açan bilgilerle dolu sayfalar oluşturduğunuzda, doğal olarak arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamanız yükselir. Bunun yanı sıra bu içerikler, kendinizi ya da markanızı bir kanaat önderi olarak konumlandırmanızı da sağlar. Ayrıca İçerik Ajansı tarafından oluşturulan bu içerikleri, farklı kanalları beslemek için blog yayınlarına, infografiklere, videolara, e-postalara, sosyal medya güncellemelerine ve daha fazlasına dönüştürerek içerik stratejinizi çok yönlü bir şekilde planlayabilirsiniz.
Web kullanıcılarının arama davranışları hızla değişim gösteriyor. Dolayısıyla yapılan aramalara dair sonuçları sunmak ve yorumlamak için kullanılan teknolojiler de sürekli güncelleniyor. Bu nedenle anahtar kelimelerin gelişigüzel sıralandığı blog içerikleri, artık ne yazık ki optimizasyon çalışmalarının kısa yollarından biri değil. Uzun lafın kısası, artık sayfa biçiminin öne çıktığı bir dönem başladı ve buna göre pillar content’ler eskisinden çok daha değerli bir konuma ulaştı. Yoast SEO eklentisinde Köşe taşı içeriği (cornerstone content) olarak da adlandırılan bu içerik türü, kullanıcıların yaptığı aramalarda bulunmanıza yardımcı olmak için birebir çözüm sunuyor. Bunun yanı sıra sunduğunuz kaynak itibarıyla sayfanıza ve işletmenize uzun vadede daha birçok olumlu geri dönüş sağlıyor. Pillar Content’lerin etki alanını daha iyi anlayabilmek için arama motorlarının gelişimindeki etki-tepki ilişkisinin biraz daha derinine inmekte fayda var:
Google’da arama yapmadan önce aklınızdan geçenlerin, aslında arattığınız kelimelerden daha uzun olduğunu fark etmiş olmalısınız. Aynı nedenden dolayı günümüzde kullanıcıların büyük çoğunluğu, istedikleri en yakın sonuca ulaşabilmek için olabilecek en uzun kelimelerle arama yapıyor. Örnek vermek gerekirse, “kitapçılar” şeklinde arama yapmak yerine “bana en yakın ikinci el kitapçılar 4. Levent” gibi… Bu durumun iki temel nedeninin olduğu söylenebilir. Birincisi, sesli arama kullanımının kısmen de olsa artması olarak gösterilebilir. İkinci ve en önemli neden ise kullanıcıların, uçsuz bucaksız web dünyasında aradıkları sonuçlarla ilgisi olmayan kaynakları ayıklamak istemesi… Ve buna istinaden kullanıcılar, Google’ın kendilerine ilk sıralarda sunduğu kaynaklara güveniyor.
Yukarıdaki duruma bağlı olarak Google’ın algoritmaları, arama yapanların sorgularına mümkün olan en iyi yanıtları sunmak adına makine öğrenimi sayesinde günden güne gelişiyor. Bu gelişim örneklerinin en dikkat çekici olanı ise konuşma sorgularını tek tek anahtar kelimeler yerine bütün bir düşünce olarak yorumlama yeteneği… Bu da arama yapanların, en faydalı kaynağa ulaşabilmelerini kolaylaştırıyor.
Söz konusu gelişmeler, blog yazarları ve SEO uzmanlarının içerik oluşturma ve düzenleme konusunda mümkün olan en kapsamlı çalışmaları yapmasını gerekli kılıyor. Kısacası belirli bir konu hakkında çok sayıda aramayı karşılamak için içeriğin, uzun biçimli anahtar kelimelerle (long tail keywords) kurgulanmış olması ve birbirine bağlı birçok alt küme ile ele alınması gerekiyor. Bu da pillar content ve onun omurgasını oluşturan “konu kümesi modeli” (topic cluster model) ile mümkün. Konuyu daha iyi kavramak için biraz da bu modeli ele alalım.
Topic cluster, kavramsal olarak “konu dizisi” veya “konu kümesi” olarak tanımlanabilir. Topic cluster model, ana konuya ilişkin URL’leri düzenlemeyi ve birbirine bağlamak için daha bilinçli bir site mimarisi kullanmayı ifade ediyor. Bu mimarinin ana bileşenlerini ise içerik sütunu, köprüler ve topic clusters (konu kümeleri) oluşturuyor. Bunlar bir araya geldiğinde ise pillar content ortaya çıkıyor. Bu modele göre ele alınmak istenen geniş konular, bunlara dair anahtar kelimeler kullanılarak sıralanıyor. Böylece;
Bir pillar content oluşturmak için öncelikle, sitenizin görünürlüğünü yalnızca anahtar kelime odaklı planlamaktan vazgeçmelisiniz. İşe, farklı kollara ayrılabilecek geniş bir konu düşünmekle başlayabilirsiniz. Buna göre sayfanın giriş kısmında, hitap ettiğiniz kitlenin en önemli ilgi alanlarını ve soru işaretlerini göz önünde bulundurmalısınız. Sütun sayfalarının, kullanıcıların bir konu hakkında sahip olabileceği herhangi bir soruyu yanıtlaması gerekir. Bu, sayfanızın sıralandığı bir Google arama terimine girdiklerinde kullanıcıların sütun sayfanızı tıklamalarını sağlar. Sonrasında ise kullanıcılar, bu sayfadaki köprüler aracılığıyla, daha belirli küme içeriklerine giden bağlantılara tıklar.
Unutmayın; dijital dünyada ziyaretçileriniz ve müşterilerinizle olan ilişkilerinizi sağlam temellere oturtmak adına web sitenizin mimarisinde dev sütunlara ihtiyacınız var. Pillar content ise tam anlamıyla bu rolü üstlenerek yapınızı daha da yukarılara taşımak için birebir.
© Makevisible. Tüm hakları saklıdır.
Designed by ordek.co
Bir cevap yazın