Konu içerik pazarlama olduğunda, öncelik her zaman “yeni fikirler” ve “bir sonraki adım” oluyor. Ancak web sitesinde halihazırda bulunan düşük kaliteli ve güncelliğini yitirmiş içerikler de planın önemli bir parçası. Bu tür içeriklerin web sitesinin SEO performansını düşürmemesi adına content pruning işleminin mutlaka uygulanması gerekiyor.
Google’da bir arama yaptığınızda, sonuç sayfalarındaki en iyi seçenekleri bulmak için kısa süre içerisinde birçok farklı siteyi ziyaret ediyor olmasınız. Aynı şekilde Google da karşınıza en iyi ve nitelikli sonuçları çıkarmak için sürekli çalışıyor. Yani arama motoru için değil, kullanıcı yararı için üretilmiş olan içerikleri karşınıza çıkarıyor.
Google’ın kaliteli içerikleri tespit etme amacıyla attığı en büyük adımlardan ilki, 2014 yılında Panda 4.0 güncellemesini uygulamaya geçirmek olmuştu. Ardından tüm sonuç sayfalarını köklü bir şekilde etkileyecek olan E.A.T. (Ağustos 2018) ve BERT (Ekim 2019) algoritma güncellemeleriyle, düşük kaliteli içerik sayfalarının Google’da hiç şansı kalmadı. Google’ın güncellemeleri doğrultusunda SEO çalışmalarına da sürekli yeni hareket noktaları ekleniyor.
Çünkü bu güncellemeler, aynı zamanda kullanışsız ve düşük performanslı içeriklere sahip birçok web sitesini de aşağı çekerek cezalandırıyor. Yani bir web sitesi, nitelikli içeriklerinin yanı sıra düşük kaliteli dizine alınmış içeriklere de sahipse, tümüyle geri sıralara düşebiliyor. Bu da Google’ın söz konusu güncellemelerine bir yanıt olarak, content pruning (içerik budama) işleminin SEO stratejilerine dahil edilmesini gerekli kılıyor.
Content pruning yani içerik budama, kitleniz ve web siteniz için artık değerli olmayan sayfaların kaldırılması işlemidir. Ancak bundan, bu sayfaların tamamen silinmesi gerektiği çıkarılmamalı. İçerik budama kapsamında, geçmişte yayınlamış olduğunuz içerikleri;
şeklinde üç temel gruba ayırmalısınız. Bu sayede içerik budama işlemi için başarılı bir yön belirlemiş olursunuz ve yayınlayacağınız güncel içerikleri daha fazla öne çıkarabilirsiniz. İçerik budama, bir web sitesinin Google’daki organik görünürlüğünü artırmak için uygulanması gereken bir strateji olarak özetlenebilir. Google için içerikte niteliğin yanı sıra nicelik de oldukça önemlidir. Yani herhangi bir konu ile ilgili bir arama yapıldığında, Google taramaları dizine eklemek için birçok sayfa bulur. Ve bunların bir kısmı da gündemle bağlantısı olmayan ve haliyle ziyaret edilmeyecek sayfalardan oluşur. Web sitenizden etkisiz, alakasız veya güncelliğini yitirmiş bu eski içerikleri kaldırdığınızda ise hem daha faydalı bir konuma hem de daha yüksek bir kalite standardına sahip olursunuz.
Yukarıda içerik budama işleminin neden gerekli olduğunu daha çok SERP (arama motoru sonuç sayfası) özelinde yanıtlamıştık. Şimdi ise bu işlemin içerik pazarlama stratejinize ne gibi katkıları olabileceğini detaylandıralım. Bu soruyu aslında “Neden SEO çalışması yapılmalı?” olarak sorsak da cevap aşağı yukarı aynı olurdu. Çünkü içerik budama işlemi, ürettiğiniz içeriklerin etkisini ve hedef kitlenizle olan temasınızı düzenli olarak gözden geçirmenizi teşvik eder. Büyük resme bakalım:
Budayacağınız içerikleri belirlediğinizde, gelecekteki içerik pazarlama çalışmalarınıza da bir yön belirlemiş olursunuz.
İçerik budama amacıyla yapacağınız analizler, size aynı zamanda şu soruların yanıtlarını da verir:
Özetle içerik budama, birçok optimizasyon adımını gerçekleştirmek için de kayda değer bir çıkış noktasıdır.
Bir bahçeyi yeni kurmuyorsanız, girdiğinizde yapacağınız ilk iş ölü yaprakları ve verimsiz dalları temizlemektir. Bu, güneş ışınlarının toprağa daha iyi ulaşmasını ve ağaçlarınızın daha çok meyve vermesini sağlar. Ancak dikkat edilmediğinde, bahçeye uzun süre toparlanamayacak zararlar verebilir. İçerik budama, elektrikli testere değil “makas işi”dir. Yani web siteniz üzerinde gerekli analizleri yapmadan, geçmişte yayınladığınız içerikleri ayıklama işlemine girişmemelisiniz. Aksi takdirde sitenizin görünürlüğü ve trafiğinde büyük düşüşlere yol açabilirsiniz. Dolayısıyla yeni içeriklerinizi öne çıkarmak için belli bir tarihten önceki tüm içeriklerinizi gözden çıkarmak yerine kapsamlı bir denetim yapmalısınız.
Kapsamı ister dar isterse de küresel çapta geniş olsun; bir web sitesi uzun süredir faaliyette ise muhakkak güncelliğini yitiren birçok sayfası vardır. Ve bu web sitelerinde kullanıcıya en iyi deneyimi sunmak için belirli aralıklarla içerik budama işlemi uygulanmalıdır.
Google dizininde, yalnızca sıralanmasını istediğiniz sayfaların bulunduğundan emin olmalısınız.
Diğer türlü hem arama motorları hem de kullanıcılar nezdinde sahip olduğunuz itibarlı konumu kaybetmeniz muhtemeldir. Ayrıca eski veya düşük kaliteli içeriklerle doldurulmuş sayfalar, ki bunlar genellikle sıkça yinelenen anahtar kelimeler içerir, ziyaretçi için kullanışlı veya yararlı değildir. Ek olarak bu tür sayfalar; Google tarafından içeriğin kullanıcı için değil, arama motoru için yazıldığı şeklinde algılanır. Ve bu nedenle tüm site, sıralamalarda geriye düşebilir.
Sitenizin Google dizinine eklenmiş tüm sayfalarını tanımlamak için şu iki yöntemi kullanabilirsiniz:
Google’ın ücretsiz araçlarından biri olan Webmaster Tools’u (Web Yöneticisi Araçları) kullandığınızda, dizinlenmiş sayfaların toplam sayısını ve dizin durumundaki evrimlerini grafik olarak bulabilirsiniz. Sol kısımda yer alan Search Traffic kısmının altındaki Internal Links seçeneğini tıkladığınızda ise web siteniz için verilen tüm dahili bağlantıları görebilirsiniz.
Webmaster Tools, GoogleBot’un siteniz için taradığı sayfaların tümünü gösterir.
Webmaster Tools’u kullanarak ulaştığınız verileri CSV ya da Google Docs formatında indirebilir, böylece hangi sayfaların içerik budamaya tabi tutulması gerektiğini etraflıca tespit edebilirsiniz. Ancak bu yöntemin olumsuz yanı, yalnızca dizine eklenmiş sayfaları vermeyip GoogleBot’un siteniz için taradığı tüm sayfaları görüntülemesidir.
Bu yöntem, Webmaster Tools’un aksine yalnızca dizinlenmiş sayfaları içeren bir listeye ulaşmanızı sağlar. Bunun için öncelikle Google’daki arama kısmına site: siteadı.com yazmalısınız. Böylece karşınıza sadece SERP’te görüntülenen gerçek sonuçlar çıkmış olur. Süreci daha da pratik hale getirmek için bazı arama motoru ayarlarını değiştirmelisiniz. Tek seferde daha fazla sonuç görmek adına işe, sayfa başına sonuç sayısını “100” olarak ayarlamakla başlayabilirsiniz. Sonrasında da asla anında sonuçları gösterme seçeneğini işaretlemelisiniz.
Bir sonraki adım: Google SERP Scraper adlı yer iminin yüklenmesi. SERP’te görüntülenen sonuçları tarayıp numaralı bir liste oluşturan bu yer imine tıkladığınızda, site: siteadı.com SERP sayfasının görüntülendiğinden emin olmalısınız. Böylece karşınıza, mevcut SERP’teki tüm bağlantıları ve bağlantı metinlerini içeren bir liste çıkmış olur. Aynı şekilde ulaştığınız verileri CSV ya da Google Docs formatında indirebilirsiniz. Unutmayın, siteniz 100’den fazla bağlantıya sahipse, işlemi tüm sonuç sayfaları için tekrarlamanız gerekir.
Google Webmaster Tools veya Google SERP Scraper ile dizinde yer alan sayfalarınızı belirledikten sonra sıra, düşük sıralamalı sayfaları belirlemeye geliyor. Bunun için yine Google Webmaster Tools’tan yardım alabilirsiniz. Bu aracın yukarıda da belirttiğimiz Search Traffic kategorisinde yer alan metrikleri üzerinden, web sitenizdeki en iyi sayfaları görüntüleyebilirsiniz. En düşük performans gösteren sayfaları görmek için ise listeyi düşükten yükseğe olacak şekilde sıralayabilirsiniz. Bu konuda şu metriklerin yardımı olacaktır:
Sitenize artık herhangi bir getirisi olmayan sayfaları başarıyla tanımladıktan sonra, artık bu sayfaları budama işlemine başlayabilirsiniz. Ancak bu, elbette her zaman “dalı kesmek” anlamına gelmez. Ve sildiğiniz sayfalara herhangi bir şekilde rastlanması durumunda, kimsenin karşısına 404 sayfasının çıkmasını istemiyor olabilirsiniz. Neyse ki bu sayfaları silmeden de Google’ın radarından kaybolmasını sağlamanız mümkün.
Eski, düşük kaliteli veya düşük performans gösteren sayfalarınızın, Google tarafından taranmasını ya da indekslenmesini engellemek için uygulayabileceğiniz bazı uygulamalar var. Bunlar:
Sayfanın HTML koduna bir “noindex” meta etiketi ekleyerek, sayfanın Google dizininden kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sayfa, diğer sitelerin bağlantı vermesine bakılmaksızın arama sonuçlarından tamamen çıkarılmış olur.
İçeriğiniz güncelliğini koruyor ancak metrikleri zayıfsa, silmek veya arama sonuçlarından kaldırmak yerine sayfanızı geliştirmeyi seçebilirsiniz. Diyelim ki içeriğiniz, verdiği bilgiler itibarıyla ziyaretçiler tarafından değerli bulunuyor; ancak arama motorları tarafından keşfedilmiyor veya iyi bir kullanıcı deneyimi sunmuyor. Yayın sonrası optimizasyon ile içeriğinizin kalitesini ve sayfa görünümünü iyileştirmek, gözden çıkarmaktan daha iyi sonuç sağlayacaktır.
“Sevgililer Günü için En İyi 10 Hediye” veya “2000 Sonrası En Yüksek Gişeli Filmler” gibi içerikler, yeni gelişmeler doğrultusunda zamanla gündemin gerisine düşer. Ve çok ilgi görmesine rağmen bir süre sonra daha az ziyaretçi ve paylaşım sayısına sahip olabilir. Bu tür içerikleri silmek ve daha sonra benzerlerini oluşturmak yerine, güncellemek ve yeniden yayınlamak ilgiyi her zaman taze tutacaktır. Kısacası, yeni bir URL’de sıfırdan başlamak yerine var olan URL’deki mevcut içeriği zamanın trendlerine ve yeni gelişmelere uyarlayabilirsiniz.
Aynı konuda birden fazla içerik üretmiş olabilirsiniz. Ancak sonrasında bu sayfalar, o konuda yapılan aramalarda birbiri ile rekabet ederek olumsuz bir görünüme yol açabilir. Bu durumda benzer tüm içerikleri en iyi performans gösteren URL’de birleştirmek iyi bir fikir olacaktır. Ardından dilerseniz yedek URL’i en yeni ve geliştirilmiş olan tek parçaya yeniden yönlendirebilirsiniz.
İçerik budama için araştırma yaptığınızda, web sitenizin arka sayfalarında cevher niteliğinde içeriklerin olduğunu görebilirsiniz. Ancak üzerine çok fazla içerik yayınladığınız için bunlar, arama aracılığıyla bulunmadıkça pek gün yüzüne çıkmaz. Bu gibi içerikleri, web sitenizin ilgili bölümünde kolayca erişilebilen özel bir açılış sayfası şeklinde konumlandırarak öne çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarınızda da link vererek içeriğinize olan ilgiyi tekrar canlandırabilirsiniz.
Kabul etmek gerekir ki içerik oluşturmak, başlı başına zor bir iş. Ancak dijital pazarlama stratejinizin yalnızca başlangıç adımlarından biri. Yeni içerik üretimine odaklanmanın yanı sıra eski içeriklerin elden geçirilmesi de web sitenizi öne çıkarmak için çok büyük önem taşıyor.
Çünkü içerik bakımından yüksek bir kalite standardına sahip olmak, arama motorlarında üst sıralara tırmanmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Kaliteli bir İçerik Ajansı seçimi, genel güvenirliğinizi ve kullanıcı deneyimini en iyi seviyeye çıkarmanın, böylece sitenizin dönüşümlerini iyileştirmenin etkili bir yolunu oluşturuyor. Ek olarak doğru bir içerik budama stratejisi oluşturmanın da önemini göz ardı etmemek gerekiyor.
© Makevisible. Tüm hakları saklıdır.
Designed by ordek.co
Bir yanıt yazın