Başarı ölçütü olarak pek çok metrikten faydalanabilirsiniz. Peki, tüm bu metriklerin sizi doğru sonuca götürdüğünden emin misiniz? Uzun vadede doğru ve etkili bir sonuç almak istiyorsanız, Kuzey Yıldızı Metriği ile tanışmanızın tam zamanı!
Başarılı olmanın yolları nelerdir? Başarının anahtarı nedir? 10 adımda başarı! Başarıyı yakalamanın yollarını keşfetmek adına bir araştırma yaptığınızda, bunlar gibi yüzlerce başlık ve tavsiyeye rastlamanız mümkün. Ve nihayetinde hepsini tek tek açıp okusanız dahi varacağınız ortak bir sonuç var: Bir hedefe odaklanın! Elde etmek istediğiniz başarı hangi alanda olursa olsun, muhakkak ki bir hedefiniz olmalı. Tek bir hedef!
Pazarlama alanında başarı sağlamak için de diğer tüm alanlarda olduğu gibi tek bir ana hedefe odaklanmak oldukça önemli. İşte son yılların gözdesi Kuzey Yıldızı Metriği (North Star Metric) de tam olarak bunun üzerine kurulu. Satış öncesi girişimlerin ana odağını belirleyen bu yöntem, ürün geliştirme ve müşteri deneyimi ekiplerinin nihai başarısını görebilmek adına önemli ve tutarlı bir ölçüt olarak kabul ediliyor.
Kuzey Yıldızı Metriği’nin neden bu kadar popüler olduğunu anlayabilmek için diğer metriklere bir göz atmak faydalı olabilir. Bununla ilgili detaylı bilgi için blog sayfamızda yer alan İçerik Pazarlama Metriklerine Derinlemesine Bakış yazısını inceleyebilirsiniz. Bu yazıda ise konuyu tam olarak anlatabilmek için söz konusu metriklerin bir kısmını oluşturan ve pek çok işletmenin faydalandığı Vanity Metrik’lere değineceğiz.
Vanity Metrik; uzaktan oldukça havalı ve etkileyici görünen, ancak dikkatle incelendiğinde tek başına gerçek bir katma değer sunmayan ölçütlere verilen isimdir. Örneğin; bir içeriğin görüntüleme, beğeni, paylaşım, yorum sayısı, sitenin takipçi sayısı, site trafiği, ziyaretçinin sitede geçirdiği zaman ve hemen çıkma oranı gibi veriler, Vanity Metrik olarak adlandırılır.
Vanity Metrik’lerin gösterdiği rakamlar ilk aşamada işletmeleri memnun etse de esasında çoğu zaman yanıltıcı rakamlardır. Çünkü işletmenin KPI’larına, yani hedef noktalarına ulaşıp ulaşmadıklarını anlamak adına yalnızca geniş zamanlı rakamlara bakmak hiçbir anlam ifade etmez. Bu sebeple, Vanity Metrik’leri doğru şekilde değerlendirmek oldukça önemlidir. Örneğin; aylık bazda uygulamaya gelen toplam ziyaretçi sayısı (Vanity Metrik) yerine, uygulamayı aktif olarak kullanan ziyaretçi sayısı metriğine odaklanmak çok daha anlamlı olacaktır.
Business Insider, 2019’da dijital güven ile ilgili bir araştırma yaptı ve insanların LinkedIn’e yorum yaparken diğer kanallardan daha güvende hissettiği sonucuna vardı. Bunun sebebi ise LinkedIn’de kişilerin profesyonel profillerinin açıkça belirtilmesi ve bu sebeple yorumların daha saygılı ve yapıcı olarak sunulması… Fakat YouTube gibi anonim profillerle de yorum yapılabilen kanallarda işler pek de bu şekilde yürümüyor. Bu sonuca göre işletmelerin de değer ölçütü olarak, LinkedIn yorumlarını YouTube yorumlarından bir adım önde tutması daha mantıklı hale gelebiliyor.
Audrey Schomer
Senior Analyst, Business Insider
İşletmelerin mali işler müdürleri, belirli periyodlar içinde elde edilen kazancı üstlerine raporlar aracılığıyla kanıtlamakla mükelleftir. Dolayısıyla uzun vadede sonuç gösterecek metrikleri kullanmak için çoğu zaman yeterli zamanları bulunmaz. Pazarlamanın değer sağladığına dair kanıtları en hızlı ve ucuz şekilde sunan ise anında dönüş sağlayan Vanity Metrik’lerdir. Bu sebeple de en sık başvurulan ölçütlerdir.
Cevap, tek başına tabii ki hayır! KPI’lara ulaşmak adına Vanity Metrik’lerin sonuçları oldukça önemli. Ancak mühim olan bu sonuçları doğru şekilde değerlendirmek ve yatırım getirisi ya da müşteri yaşam boyu değerini anlamak adına tek başına bu ölçütleri baz almamak.
Vanity Metrik’ler aracılığıyla ulaşılan rakamların artması, dönüşümün olumlu yönde olduğuna dair umut verebilir. Fakat söz konusu yatırım getirisi ya da müşteri değer bildirimi üzerine net bir sonuca varmak olduğunda, bu umut verici rakamların katkısı oldukça azdır. Pazarlamanın kısa vadede satış ve kar sağlamanın yanı sıra marka değerini ve müşteri ilişkilerini güçlendirmek gibi amaçları da vardır. Bu uzun vadeli sonuçlar ise etkili ve kaliteli içerik üretimi ile mümkündür. Dönüşüm ise yine uzun vadeli ölçütler ile hesaplanmalıdır.
Yatırım getirisini ölçmek istiyorsanız, dönüşümlerinizin hacmini ve kalitesini artırmanızı sağlayacak metrikleri tercih etmeniz gerekiyor. Tüketici davranışları hakkında fikir sahibi olmak elbette ki önemli, fakat bunları ne kadar iyi izlediğiniz ve anladığınızı göstermek daha da önemli! Silikon Vadisi şirketlerinden doğan ve giderek daha da parlayan Kuzey Yıldızı Metriği ise tam olarak buna hizmet ediyor. Sürdürülebilir büyüme hedefiyle başvurulan Kuzey Yıldızı Metriği, içeriğin tüketiciye sağladığı değeri en iyi şekilde yansıtan ölçüt olarak kabul ediliyor. Buna göre işletme esas hedefini belirliyor ve tüm ekip, bu hedef doğrultusunda birbiriyle uyumlu şekilde çalışmalarını gerçekleştiriyor. Belirlenen bu ortak hedefe ulaşmak ise dönüşümdeki başarının sağlandığını gösteriyor.
Örnek vermek gerekirse; Facebok’un belirlediği Kuzey Yıldızı Metriği günlük aktif kullanıcı sayısı, Whatsapp’ınki kullanıcıların gönderdiği mesaj sayısı, Airbnb’ninki ise kişilerin rezervasyon yaptırdığı gece sayısı…
Pazarlamanın altın kuralı şüphesiz ki hedef kitleyi anlamak. Kuzey Yıldızı Metriği’nizi belirlerken de ilk kural bu. Ölçütü belirlemek için tüketicinin içerikten aldığı değeri anlamak ve gerek aktif kullanıcılar gerekse de sadık tüketiciler olsun, tümünün içerikle ne şekilde etkileşime geçtiğini bilmek gerekiyor. Tek seferde en doğru ölçütü tanımlamak elbette ki mümkün olmayabilir. Bunun için birkaç alternatif düşünmek, geçmiş çalışmaları göz önünde bulundurmak ve şu anki durumda en iyi ölçütün ne olduğuna karar vermek çok büyük önem arz ediyor. Unutmayın; bu çalışmalarınız sonucunda birden fazla etkili metrik tanımlayabilirsiniz, fakat Kuzey Yıldızı Metriği’niz tek olmalı!
Size özel olan bu metrik, tam olarak tüketicinin markanızla duygusal bağ kurduğu noktayı ifade etmeli. Yani kitlenizi kalbinden vuran nokta! Ayrıca yine bunu belirlemede, sadık gerçek kullanıcı sayınızı saptamanız ve buna sebep olan metriği keşfetmeniz gerekiyor. Ek olarak daha önce de belirttiğimiz gibi yeni tüketicileri huniye çekmekle görevli olan satış ekipleri ile tüketici deneyim ekipleri, büyümeye yönelik çalışmaları el birliği ile yürütmeli.
GrowthHackers’ın eski Growth Manager’ı Hila Qu bir blog yazısında, Kuzey Yıldızı Metriği’ni belirlemedeki temel ilkeleri şu şekilde sıralıyor;
1. Metrik, kullanıcınızın ürünün temel değerini deneyimlediğini göstermelidir.
2. Kullanıcının katılımını ve etkinlik seviyesini yansıtmalıdır.
3. İşletmenin doğru yönde ilerlediğini gösteren “tek şey” olmalıdır.
4. İdeal metriğin anlaşılabilir olması ve ekipler arasında aktarılması kolay olmalıdır.
5. Mükemmel bir Kuzey Yıldızı Metriği’ne sahip olmanız gerektiği tuzağına düşmeyin. Burada bulmaya çalıştığınız nokta, tüm işletmenin odaklanması için en anlamlı olan metriktir ve sonucunda doğru olanı bulmak için birkaç tekrarlama gerekebilir.
Burada da cevap, hayır! Tek bir metriğin işletmenizin ömrü boyunca başarı ölçütü olarak kullanılması elbette ki mümkün değil. Sektöre yeni atılan bir şirketin ilk andaki hedefi ile gelişme gösterdikten sonraki hedefinin bir olması beklenemez. Dönüşüm huninizin her aşamasında farklı metrikler belirlemek durumunda kalacağınız kaçınılmaz bir gerçek…
Buna örnek olarak Facebook’u gösterebiliriz. Facebook’un belirlediği metriğin aktif kullanıcı sayısı olduğundan söz etmiştik. Fakat yola ilk çıktığı zamanlarda bu ölçüt toplam kullanıcı sayısıydı. Yani gelişme sağlanıp rakipler arttıkça metrikler de doğru orantılı şekilde değişiyor.
Veriler ve huniler üzerine yoğun bir ekip çalışmasının ardından belirlenen Kuzey Yıldızı Metriği, tüm bu çabaları boşa çıkarmayacak kadar etkili sonuçlar veriyor. Tek bir hedefe odaklanan ve doğru şekilde tanımlanan metriğiniz sayesinde;
Pazarlamanın dönüşümünü gözlemlemek adına pek çok ölçüt mevcut. Bunların her biri belirli safhalarda etkili sonuçlar verebiliyor. Fakat gerçek bir başarı elde etmek istiyorsanız, bunun için esas hedefinizi belirlemeli ve odağınızı tüm ekibinizle birlikte bu yöne çevirmelisiniz.
© Makevisible. Tüm hakları saklıdır.
Designed by ordek.co
Bir cevap yazın